Betekenis van Fairtrade labels
De betekenis van afwijkende labels
Op sommige producten die in de wereldwinkel worden verkocht is een label te zien waarop staat: ‘Fairtrade Sugar Program’ of ‘Fairtrade Cocoa Program’. Wat betekent dit label nou precies en wat is er anders aan dan een normaal Max Havelaar label?
Deze labels zijn onderdeel van zogenaamde ‘Fairtrade Sourcing Programs’, elk met hun bijbehorende regels en voorwaarden waar de producenten, importeurs en verwerkers aan moeten voldoen.
Ze zijn in het leven geroepen om fair trade gecertificeerde boeren in staat te stellen grotere hoeveelheden suiker, cacao en katoen te kunnen laten verkopen en om het draagvlak voor fair trade aan het einde van de productieketen te laten groeien.
Voorheen kon een fair trade boerenorganisatie zijn producten alleen leveren aan een importeur die volledig fair trade werkte en alleen maar fair trade gecertificeerde producten maakte. Maar via deze programma’s kan het dus ook anders.
Verwerkende bedrijven die ook willen investeren in fair trade maar (nog) niet klaar zijn om volledig fair trade te worden, kunnen door deel te nemen aan deze programma’s wel hun commitment (betrokkenheid) aan eerlijke handel laten zien. Als suiker en cacao het ‘focus ingrediënt’ is van het eindproduct en als dit fair trade is ingekocht, mag het bedrijf het Fairtrade Program label op hun producten gebruiken. Ook mogen de verwerkende bedrijven hun betrokkenheid bij fair trade vermelden op hun website.
Voor katoen geldt dat bedrijven een afgesproken aandeel van hun katoen fair trade moeten inkopen voordat ze het Fairtrade Progam label mogen voeren en hun bijdrage aan fair trade aan de buitenwereld mogen verkondigen.
Op deze manier kunnen de producentenorganisaties meer suiker en cacao voor fair trade prijzen verkopen en krijgen verwerkende bedrijven de kans om zich (deels) in te laten met fair trade zonder meteen 100% fair trade te hoeven worden. Doel is dat op deze manier de fair trade keten meer kans krijgt om te groeien.
Tot slot staat op de website van Fairtrade International over deze ‘alternatieve’ fair trade labels: “Het fairtrade label en het fairtrade Program label mogen er dan anders uitzien, maar beide staan voor wat het betekent om fair trade producten te kopen. Namelijk dat uw aankoop een positief verschil betekent voor kleine boeren en arbeiders.”
Dat klinkt mooi, maar het blijft opletten. De werkelijkheid is dus dat deze producten – anders dan het label suggereert – zelf niet 100% faire trade zijn, maar slechts een uiting van commitment.